Hirdetés

A Google szolgáltatása segített a rendőrségnek egy eltűnési ügy megoldásában



|

Nem ez az első eset, hogy eltűnt személyek megtalálásban segít a Street View.

Hirdetés

Egy 83 éves hölgy, Paulette Landrieux még 2020 novemberében hagyta le a belgiumi Andenne-ben található otthonát. Néhány napon belül megkezdték a keresését, de koránál és állapotánál fogva nagy volt a valószínűsége, hogy valami baj történt. A keresés során hőkamerát, helikoptert és keresőkutyákat is bevetettek, de semmi sem járt eredménnyel.

Mikor két évvel később az ügyészség le akarta zárni az ügyet, az illetékes nyomozó még tett egy utolsó kísérletet a Google Térképpel. Szerette volna rekonstruálni a történteket az utcakép alapján. Szerencséjére a Google autója épp akkor készített felvételeket a helyszínen, így meglátta Landrieux-t az egyik felvételen sétálni egy közeli szomszédjának háza felé.

Paulette Landrieux a Google Térképen
Paulette Landrieux a Google Térképen

A helyszínre siető rendőrök meg is találták az eltűnt idős nő holttestét a szomszédja háza közelében húzódó töltésen, a folyó mellett. A feltételezések szerint Paulette Landrieux elesett és nem tudott felkelni. Az ügyet lezárták, bár azóta sem derült ki, hogy a jól felszerelt keresőcsapatok miért nem tudták őt megtalálni korábban.

Hirdetés

A nyomozás módja rendhagyó volt ugyan, de korántsem egyedi. 1997-ben egy 40 éves floridai férfinak, William Moldtnak is nyoma veszett. Utoljára egy éjszakai bárban látták, ahonnan soha nem tért haza. A hatóság először eltűntnek nyilvánította, majd nagy erőkkel megkezdte a keresést, ám 22 éven át nem sikerült őt előkeríteni.

2019-ben egy bejelentés érkezett a rendőrséghez, mely szerint az esethez közeli Wellington városának egyik tavában találtak egy elsüllyedt személyautót. Az eljárás során a kocsi utasteréből előkerültek a férfi maradványai. Mint utóbb kiderült, ezt az esetet is a Google Térkép segítségével sikerült megoldani.

Egy, a térkép-alkalmazáson céltalanul böngésző személy figyelt fel arra, hogy a tó műholdképes felvételén egy autó körvonalai látszódnak. A gyanút egy helyi lakos igazolta végül a drónja segítségével. A Palm Beach megyei seriffhivatal szerint Moldt elveszíthette az uralmát a gépkocsi felett, és ez okozhatta a tragédiát. Az eset történtekor még jóval magasabb volt a vízállás, így sokáig nem tűnt fel senkinek az autó.

William Moldt autójának sziluettje a tó bal felső sarkában látszik
William Moldt autójának sziluettje a tó bal felső sarkában látszik

Rendszeresen érkeznek világszerte hasonló bejelentések a hatóságokhoz. Van, hogy gyilkosságot, balesetet vélnek felfedezni a felvételen, amit be is jelentenek, ám ezek nagyobb részéről ki szokott derülni, hogy valami egész más látható az elmosódott képeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.